Marc Newson

Azzedine Alaia Boutique
Azzedine Alaia Boutique
Azzedine Alaia Boutique
Next slide Previous slide

Azzedine Alaia Boutique

View text
Next project Horizon Watch Previous project Kelvin Inflatable

Marc was asked by his close friend Azzedine Alaïa to design the shoe annex to his Paris boutique. The space was to be accessed through the main shop and featured a number of existing irregularities including a load-bearing column. Marc conceived of a circular space with a glass façade to the street: the minimal space features only two main materials and a laser cut brass ceiling fitting which houses the lights. Twelve cubbyholes were recessed into the curved marble wall to display the shoes.  The existing structural column was turned into a pillar, acting as a circular bench for customers to sit upon whilst trying on shoes. All components, including the floor, were made of white Carrara marble, with the bench and cubbyholes upholstered in leather. For Marc, this was “a little jewel of a project, half sculpture and half environment, and it’s so me and it’s so him [Azzedine].”

Year

2006

Sector

Interiors

Location

Paris, France